zondag 29 oktober 2006

Schelpjes


Ooit, toen we nog gewoon Jelle & Nelly waren, waren we helemaal verliefd op Antwerpen. De gezellige camping aan de Schelde, de voetgangers- tunnel, de fantastische oude kerk, terrasjes en veel Belgisch bier. Ik besloot dat het toppunt van Bourgondisch geluk een dampende pan mosselen moest zijn. Die zag je daar tenslotte overal. Nelly was aanvankelijk niet zo enthousiast, maar na enig aandringen gaf ze toe. Verrukt viel ik aan op de schelpdieren, die tot me kwamen in een wolk van ui, wortel, witte wijn en bleekselderij. Een Palmke en een bak frieten aan weerszijden van de pan, als herauten van het goede leven. ,,Ze hebben oogjes", zei Nelly zuinig na drie mosselen. Ze ruilde haar pannetje tegen mijn frieten en het kwam nooit meer goed tussen haar en Zeelands trots. Sindsdien eet ik één keer per jaar mosselen, alleen, met een Duvel. Net toen ik begon te wennen aan het idee dat ik alleen ben op de top van de culinaire Olympus, was daar onverwacht gezelschap. Noëlle at vanmiddag gulzig een 'schelpje' mee. En alhoewel ze gruwelt van kaas op brood, tomaat, paprika en nog zo wat doorsnee eten, weet ik nu zeker dat ze een dochter van haar vader is.

zondag 15 oktober 2006

Vive le vin rouge


Nelly en ik hebben gisteravond een heuse wijnproeverij gehouden. We hadden vier verschillende Franse rode wijnen gekocht en proefden die een voor een. We probeerden vast te stellen wat de afzonderlijke karakteristieken waren en gaven onze mening over wat we wel en niet lekker vonden. Daarna proefden we om de beurt blind. Dus: vier glazen op een rij en daar de juiste flessen bij zoeken. En wat schetste onze verbazing: het lukte! De Beaujolais en de Bourgogne waren beduidend lichter van kleur dan de andere twee en bij de Beaujolais leek het alsof er een heel klein beetje koolzuur in zat, de wijn had ook iets weg van witte wijn. De Bordeaux proefde erg streng en stroef en de Corbieres had een sterke, wat dierlijke geur, maar desondanks een zachte afdronk. Nu gaat het natuurlijk veel te ver om onszelf tot zelfs maar aankomend vinologen te bestempelen. Maar gewapend met lekkere wijn, twee wijngidsen en een tafel vol heerlijke hapjes werd het wel een bijzonder gezellige avond.

En dit wordt míjn kamer...


De kogel is door de kerk, ook Noëlle heeft de ja-knik gegeven. We verhuizen naar de Noorderlaan. Komende week lopen de laatste termijnen van ontbindende voorwaarden af, maar eigenlijk zou ik niet weten wat een verhuizing nog in de weg zou kunnen staan. De nieuwe eigenaar van Klaverhof 8 is al langs geweest om over de gordijnen te praten en wij hebben al groen licht van de hypotheekverstrekker (ik had ook niet anders verwacht). Als alles goed gaat wonen we vanaf 1 december in ons nieuwe huis. Tot die tijd moet er nog heel wat gebeuren. Met steun van IKEA, familie en vrienden gaat dat lukken en krijgt deze dame een echte meidenkamer, verboden voor jongens!