maandag 29 augustus 2011

Van twee domme lammetjes

Verhaaltjes voor het slapengaan behoren tot mijn papa-takenpakket. Voorlezen doe ik niet. Saai! Nee, ik verzin zelf verhaaltjes. De ene avond worden daarin de hoofdrollen gespeeld door Semjesse en Annegremichal: twee ondernemende types. Denk: Jip&Janneke, Snuf de Hond, Kameleon. Ze maken altijd spannende avonturen mee in het grote bos, het circus of het kasteel, waar hun vriendjes wonen. Op de andere avond is het de beurt aan de twee domme lammetjes, een variant op het aloude verhaal van de Goede Herder. Anne-Grethe en Michal mogen van tevoren altijd steekwoorden aanleveren. Bijvoorbeeld: 'een donker hol' en 'een wilde hond'. Ondanks waarschuwingen werken de twee zich elke keer weer in de nesten en worden ze na de aanval van de leeuw, tijger, krokodil, slager, duizend mieren of wolf (al dan niet in schaapskleren) op het nippertje gered door de herder. Ik ben inmiddels een meester geworden in het opbouwen van de spanning. De lammetjes schuifelen de grot in, snuffelen rond, en... (ik laat mijn stem gevaarlijk stijgen en weer dalen) kuieren nog wat verder, zien lekker eten liggen, en... (weer sijpelt de spanning door in mijn stem) doen hun mond open en... WAAAAH!!!!! Hoe zeker ze ook weten dat de aanval komt, elke keer is het weer onverwacht. Het mooiste is om vlak voor het moment suprême de ademhaling van mijn gespannen meisjes gejaagd tekeer horen gaan. Wel jammer dat ze na zo'n verhaaltje meestal niet voor half tien slapen.

donderdag 25 augustus 2011

Ook leuk

Op deze plaats heb ik met enige regelmaat verslag gedaan van mijn klassieke leesavonturen. Toverberg, Safran Foer, Dostojevski, Oblomov. Niet de minste namen. Maar ik moet zeggen dat het de laatste tijd toch vooral de minder hoog aangeslagen namen zijn die mij bekoren. Henning Mankell bijvoorbeeld, de schrijver van de boeken over de Zweedse inspecteur Kurt Wallander. Of dit fraaie boek van de Franse schrijfster Fred Vargas. En ik ben toch maar eens begonnen in een boek van bestsellerauteurs Nicci French. Stuk voor stuk geen werken die prijken op literatuurlijsten. Maar die zich juist precies in dat grijze gebied bevinden tussen hoge en lage cultuur. En dat bevalt me erg goed. Iets heel anders is Midsomer Murders. Daar kun je echt geen literair strikje omheen knopen, maar oh, oh, oh, wat is het fijn om op woensdagavond het verstand op nul te zetten bij deze op en top Britse nazaten van Miss Marple en consorten.

maandag 22 augustus 2011

Papaweekend

Voor de tweede keer dit jaar was Nelly een weekend weg. Dit keer geen clubkamp van de kerk, maar een tripje naar Sauerland met vriendin Monica. De ogen van Anne-Grethe en Michal beginnen te glimmen als ze horen dat ze een papaweekend hebben. Ze weten van de vorige keer dat er dan 's avonds opgebleven wordt om een film te kijken (met ranja en popcorm (met een m ja)). De dames raken steeds beter aan elkaar gewaagd. Het getouwtrek begon dus al in de videotheek. Michals voorstellen voor te huren dvd's werden afgeschoten door Anne-Grethe en vice versa. Het compromis was de Prinses en de Kikker (beider derde of vierde keuze). Daarna wat strubbelingen over de vraag of de toegemeten hoeveelheden drinken en snoep wel in evenwicht waren. Tijdens het installeren op het ouderlijk bed (jaha, ook dat hoort bij papaweekend) fungeerde een door Anne-Grethe toegeëigend knuffeltje als twistappel. Daarna (een uur later ja) daalde de rust neer. En toen ik mij tegen twaalven voorzichtig tussenin vleide, was ik even volmaakt gelukkig. Die warme, snurkende meiden met van die serene gezichtjes. Grappig was wel dat Anne-Grethe sliep als een os, terwijl Michal nog geregeld lag te woelen. Wat ze mompelde, kon ik niet verstaan, wel dat het ging over door Anne-Grethe aangedaan onrecht.

maandag 8 augustus 2011

Beieren

We zouden naar Groesbeek. Toen naar Luxemburg en misschien Frankrijk. Het werd Duitsland. Beieren om precies te zijn. We boekten een last-minute vakantie in een klein vakantiepark bij het schattige stadje Grafenau. De dames doorstonden de lange heenreis erg goed. Het was bij tijden zelfs ronduit gezellig op de met speelgoed en verrassingtasjes volgestouwde achterbank. Eenmaal in Zuidoost Duitsland, maakten we er een rustige week van. Zwemmen, boswandelingen, midgetgolf en twee bezoekjes aan de rodelbaan waren de hoogtepunten. En dan was er nog de minidisco waar Anne-Grethe meteen een medaille verdiende. Nelly en ik genoten ondertussen volop van de prachtige natuur. Beieren is Sauerland in het kwadraat, met ongelooflijk mooie vergezichten en ontelbaar veel bomen.