zondag 23 april 2006

Urk, een Dostojevskibolwerk


Het was rommelochtend, gisteren op Urk. De Gereformeerde Kerk hield een boeldag en de Bonisa Zending een boekenmarkt. Op boekenjacht dus, met Noëlle aan mijn hand en Anne-Grethe in de wagen. Ergens in mijn achterhoofd ligt een lijstje te slingeren waarop wat namen staan van, meest klassieke, schrijvers, waarvan ik, mits scherp geprijsd, graag wat boeken wil hebben. Dostojevski is daar één van. Thomas Mann, Tolstoi, Melville (Moby Dick) staan er ook op. Niet de meest toegankelijke literatuur, maar ongewtijfeld heel goed. En geruststellend om zulke giganten altijd voor het grijpen te hebben in je eigen boekenkast.
Affijn. Twee dingen vielen me gisteren op.
1. Urk is Dostojevski-gek (of -moe, net hoe je het bekijkt). Tussen de zeer scherp geprijsde boeken trof ik zo wat het hele oeuvre aan van onze Russische vriend. Ik kocht Schuld & Boete en de Gebroeders Karamazow samen voor 1,50. De Idioot heb ik maar laten liggen.
2. De Ger. Kerk is niet roomser dan de paus of braver dan onze christen democratisch geleide overheid. Verdient Den Haag dik aan de sjek, auto en drank, zaken waarvoor ze ook indringend waarschuwt, de kerk slaat een slaatje uit boeken waarvan vanaf de kansels meermaals schande is gesproken. Jan Wolkers en Maarten 't Hart lagen gebroederlijk naast Luther en Calvijn. En naast Dostojevski.

2 opmerkingen:

gerrit zei

muug je dit niet in ut u'land skreven?

gerrit zei

muug je dit niet in ut u'land skreven?