donderdag 17 november 2011

Scharrelen met schol

Gelukkig komen er regelmatig een paar lekkere scholletjes uit Urk onze kant op zwemmen. Tot in september waren die heerlijk dik (gevangen op de Doggersbank, dus dan weet je 't wel (ik praat nu visserlui na)). Die zijn perfect om te koken (op Urk heet dat stoven) en op te smikkelen met boter, mosterd, nootmuskaat en gekookte aardappel. Inmiddels zitten ze vol kuit en moet je ze bakken. Beetje lastig zonder een groot formaat frituurpan. Maar geen nood: er zijn alternatieven voor de op Urk klassiek geworden tweestrijd van stoven of bakken. Drie weken geleden maakte ik een scholslaatje (visjes koken, pluizen, veel mayo, kerrie, zout, peper erbij, lekker met warmgerookte zalm en brood). Maandag werden het scholburgers: Kook de schol, haal het visvlees eraf (eerst laten afkoelen!), voer de velletjes en de kuit aan de kat, mengen met kerrie, peper, zout (niet te zuinig allemaal!), mosterd en 1 eidooier per pond vis, kleine balletjes maken, voorzichtig platdrukken, zodat het burgers worden. Haal ze dan eerst door een geklutst ei en daarna door paneermeel. Dan bakken in de koekenpan. Mag in olie maar ook gerust in een beetje Croma. Wij aten ze met pasta en broccoli, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk groot. Hmmmm.

Geen opmerkingen: